EKPSS TERCİHLERİNDE NELERE DİKKAT ETMELİYİM ?
- ekpss-haber
- 31 May 2018
- 2 dakikada okunur

- Önceliklerini belirle.. Önceliğin kadro ünvan değil, bir an evvel atanmak ise tercihlerini ona göre hazırla. Yok ben iyi bir kadro istiyorum, önceliklerim var diyorsan ona göre. Örnek : Lise mezunu iyi bir puan almış ve iyi bir sıralamaya sahip bir aday, memur olma şansı varken o puanı hizmetlide kullanırsa bence israf etmiş olur. Malum puanı dört yıl geçerli. Ben hizmetli atanayım da sonra bir daha EKPSS’ye girer memurluk için mücadele ederim diyebilir, bu ayrı bir konu. Başka bir aday da, benim maddi durumum iyi, puanım da güzel, hizmetli yazmayacağım memurluk bekleyeceğim de diyebilir. Tercihlerde buna göre şekillenir.
- Gidebileceğin şehirleri yaz. Atandıktan sonra ulaşımda seyahatte sıkıntı yaşayacak ve bırakacaksan boşa tercih yapma.
- Ben atanınca engel durumundan ya da eş durumundan hemen tayin alırım düşüncesine girme. Alabilirsin belki ama geçmişte bu düşünce ile atanıp sonra aylarca, yıllarca tayin almak için çırpınanları da gördük. Kendini şartlandırma ki sonra hayal kırıklığına uğrama.
- Özellikle hizmetli tercih edecek adaylar için şunları söyleyebilirim. Elbette ki engelinize uygun iş verilecek atandığınız zaman. Raporunuzda zaten çalıştırılamayacağı iş alanları yazılıdır. Kurum buna bakar ve ona göre size görev verir. Hizmetli görevini yapmasına mani herhangi bir engeli olmayan, raporunda da çalıştırılamayacağı iş alanları kısmında Hizmetli görevini ifa etmesine mani bir açıklama olmayanlara kanunen Hizmetli sınıfı görevleri verilebilir. Buna hazırlıklı olun. Hizmetli olarak atanıp, işin ağırlığından “ben artık yapamıyorum istifa edeceğim, başka ne yapabilirim?” diye yazanları da, Hizmetli olarak atanıp memur gibi masa başında çalışanları da tecrübe ettik. Ama siz yine de her şeye hazırlıklı olun.
- Geçmiş yıllarda hangi atamada kaç kişi alınmış, en düşük puanla atanan adayın sıralaması neymiş bunları incele.
-
Alanından daha önce kadro açılmış mı? Açılmışsa ne kadar açılmış? En düşük kaç puanla atama olmuş, sıralaması neymiş öğren.
- Tercihlerde puanını ve sıralamanı iyi analiz et. Kaç kadro açılacak benim sıralamam nedir kıyasla. Varsa branş sıralamanı da öğren (açıklanmışsa). Alanından kaç kadro açılmış ve senin branş sıralaman kaç bunu da değerlendir.
- Tercih yaparken güzel senaryoların yanında kötü senaryoları da gözden uzak tutma. Malum eski atamalarda süprizlerle karşılaştık tecrübe ettik. Farklı olasılıklar için bir B PLANINIZ OLSUN tercihlerinizin bir kısmını buna ayırın.
- Olmayacak duaya amin deme. Makul ve gerçekçi ol. Gelmeyecek kadro ve ünvanları tercih edip tercihlerini boşa harcama, atanma şansınız azaltma.
- Puanın ne olursa olsun mutlaka tercih yap. Bu puana gelmez diyenler olabilir. Gelmeyebilir de ama geçmiş yıllarda milyon adayın girdiği KPSS’de bile çok çok düşük puanla atanan adayları gördük. Elbette çok düşük bir ihtimal ama nasip, bilemeyiz.
- Sosyal medyada konuşulan ve paylaşılan bilgilerin hepsini doğru olarak kabul etme. Geçmiş yıllarda sırf insanları kendi tercih edeceği kadroya, başkalarının tercih etmemeleri için farklı paylaşımlarda bulunan adayları da gördük, dikkatli ol!
- Bu saydıklarınızı ben yapamam araştıramam diyorsanız, bilgisine güvendiğiniz, bu işi bilen birinden yardım alın. Sakın ha sakın “umut tacirlerinden ve amacı farklı olan kişilerden uzak durun !!!”
- Tercih ederken şunu da unutmayın.
ÖSYM’ye bildireceğiniz otuz tercihin hiç birine, siz atanmadıkça, sizden daha düşük puanlı biri atanamaz.
- ÖSYM ilk tercihinizden başlar atama sorgulamanıza.
İlk tercihe atanamazsanız sonra ikinci tercihinize bakar ve son tercihe kadar böyle devam eder. Durum böyle olunca, otuz tercihinizi hazırladıktan sonra sıralamayı, en çok atanmak istediğiniz tercihi başa alarak, en az atanmak istediğiniz tercihe doğru sıralayın.
Başarılar dilerim
Comments